Dojo Katsu

Shihan Lammert Meinema

6e Dan Kyokushin karate en oprichter van Dojo Katsu

Januari 2021

“42 jaar geleden ben ik begonnen met Kyokushin Karate in Baflo. Mijn eerste trainer was Sensei Freddy Wieringa (leerling van Shihan Wim Bregonje). Freddy is destijds in Baflo gestart met een groep mensen om kennis te maken met de karatesport. Al gauw was ik verknocht aan deze vechtsport.  

Een aantal jaren later ging ik trainen bij sportschool Za-Zen in Groningen onder leiding van Shihan Wim Bregonje. Bregonje heeft het karate beoefend bij Jon Bluming, Loek Hollander en Jan Kallenbach en heeft het Kyokushin Karate naar Groningen gebracht. In die tijd had je één Kyokushin-karateschool in de hele provincie Groningen. Later zijn er via Shihan Bregonje verschillende scholen opgericht.

Na het behalen van mijn 1ste Dan (zwarte band) in 1984 ben ik een eigen Dojo begonnen onder de naam Katsu. In al die jaren had ik een Dojo in bijna de gehele gemeente Hogeland; in Baflo, Winsum, Warffum en Uithuizen. In 1993 heb ik de vereniging Dojo Katsu opgericht. Een vereniging was nodig, omdat het aantal leden flink was gegroeid en er dan meer bij komt kijken dan alleen trainingen verzorgen.

De laatste jaren is inmiddels onze eigen Dojo aan de Schouwerzijlsterweg 7 in Winsum het regionale Budocentrum van het Hogeland. In onze Dojo is er ook plek voor Judo, BJJ, boksen, ouderengym en personal training. Dojo Katsu is inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste Dojo’s van Nederland waar Kyokushin karate wordt beoefend.

Dojo Katsu heeft zijn succes mede te danken aan het feit dat we overal zichtbaar zijn en successen hebben behaald in de wedstrijdsport. We zijn in Nederland maar ook buiten Nederland actief. We hebben nationale, maar ook internationale kampioenschappen gewonnen. Daarnaast heeft Katsu zijn succes te danken aan de jaarlijks terugkerende evenementen. In het eerste weekend van september organiseren wij al meer dan 35 jaar het Karatekamp op Schiermonnikoog. En meer dan 20 jaar wordt in november het Katsu Gala in Winsum georganiseerd. Maar ook extra activiteiten in de Dojo zoals het Katsu Kai festival en 24-hours kata staan jaarlijks op het programma.

Doordat we samenwerken met andere organisaties, trainers en activiteiten werken we optimaal aan de kwaliteit van de karatesport. We zijn aangesloten bij de International Budokai. Vanaf 1995 werken we nauw samen met de Gebroeders Gordeau (Kancho Gerard, Hanshi Nico en Shihan Al) uit Den Haag van Honbu Kamakura. Dit heeft mede geleid tot grote successen van onze wedstrijdvechters. Daarnaast hebben we op nationale en internationale karate kampen trainers ontmoet die hebben bijgedragen aan ons succes. Op het jaarlijks Kamp in Hongarije o.a. Shihan Zsolt Zsiga, Shihan Pal Nemeth, Shihan Istvan Adamy, Shihan Zsolt Somogyi, Sensei Szvetlana Acs, Shihan Horpácsik György en Shihan Artur Wiᶒzowski. En op het jaarlijks kamp in Italië Sensei Andrea Stoppa en Kaicho Masahiro Kaneko. Tijdens de kampen op Schiermonnikoog Shihan Roel Wildeboer, Kaicho Jon Bluming, Sensei Andrea Stoppa, Kancho Gerard Gordeau, Hanshi Nico Gordeau, Sensei Al Gordeau, Shihan Chandana Jayakody, Sensei Victor Louisa, Sensei Merlijn Wartena, Shihan Alain Breugelmans en Sensei Aslan Sarac.

Ik ben sinds 2011 6e Dan Kyokushin Karate en heb mijn 3e Dan bij twee verschillende organisaties behaald. In 1984 was ik Nederlands kampioen in all style karate. Ik voel mij verantwoordelijk als Shihan voor de kwaliteit van de karatesport zoals deze is bedoeld en zet mij daar 100% voor in. Daarnaast vind ik het belangrijk dat in deze harde sport iedereen zich moet kunnen ontwikkelen, van jong tot oud op een verantwoorde wijze, zonder te kort te doen aan de discipline, de spirit en de Dojo etiquette. Het allerbelangrijkste om dit te bereiken is het respect dat er voor elkaar moet zijn en het doorzettingsvermogen.

Respect is er voor de Dojo, de trainers en voor elkaar. We helpen elkaar waar nodig om tot individueel succes te komen maar ook als groep. De Dojo en de oefenmaterialen behoren altijd schoon te zijn. Daarvoor zijn we met elkaar verantwoordelijk. Er wordt niet gescholden, gevloekt of geschreeuwd in de Dojo, kantine of kleedkamers. Ook buiten de Dojo gedraag je je. We hebben ook in moeilijke situaties aandacht voor elkaar. Dat is wat Kyokushin Karate is, hard, soms zwaar in uitvoering en met respect voor elkaar en voor iedereen.

Ik ben trots op alle leden in de Dojo. Van het jongste kind tot de oudste senior, van degene die start met lessen bij ons tot aan de leden met Europese titels. Samen met alle leden die op vrijwillige basis onze Dojo versterken en zichtbaar maken.

Osu!”

Winkelmandje