Dojo Katsu

Wat is kyokushin karate?

Kyokushinkai is een Japanse vechtsport en dé full-contact vorm van karate. De stijl is uitgevonden door Sosai Masutatsu Oyama en staat bekend als een harde vechtsport waarbij respect en discipline voorop staan.

Kyokushin wordt beoefend in een ‘Dojo’: een sporthal waarin budo-sport wordt gegeven. Alle karateka’s dragen een pak (‘gi’) en houden zich aan de gedragscode.

De sport bestaat uit de onderdelen kihon, kata, kumite en conditie.

Kihon
Tijdens het onderdeel kihon worden alle basistechnieken geoefend. De karateka’s staan opgesteld in nette rijen en de Shihan/Sensei/Sempai staat vooraan als voorbeeld. De technieken bestaan uit weringen, stoten, trappen en voetstanden.

Kata
Kata’s zijn reeksen technieken die worden uitgevoerd als een schijngevecht tegen een onzichtbare tegenstander. Er zijn binnen Kyokushin 23 kata’s die beoefend worden, waarvan een deel ook nog in ‘ura’ (met draaibewegingen in de vorm) gelopen wordt.

Kumite
Kyokushin is een full-contact stijl van karate, wat betekent dat het onderdeel kumite (ofwel vechten/sparren) met een knock-out/knock-down systeem werkt. Ook vecht men in de wedstrijd zonder bescherming (behalve een toque bij mannen en borstbescherming bij vrouwen). In de Dojo is dit natuurlijk niet het geval; hier kom je om te trainen en zorg je ervoor dat je elkaar niet verwondt.
Lees het wedstrijdreglement onderaan de pagina voor meer informatie.

Conditie en kracht
Conditie en kracht zijn belangrijke onderdelen in het Kyokushin karate. In de trainingen wordt hier dan ook veel aandacht aan besteed. Dit zorgt dat je sterker wordt en de trainingen en het sparren beter volhoudt.

Winkelmandje