Dojo Katsu

10 dragers van Dojo Katsu

Binnen Kyokushin karate en bij Dojo Katsu zijn er gouden regels. Wij noemen dit de 10 dragers waarop onze Dojo is berust. De waarden vormen de grondslag voor ons handelen. We zijn er van overtuigd dat deze basis zorgt voor succes. Succes begint bij jezelf, de leraren en medeleerlingen helpen je enkel op de weg ernaar toe.

1. Wilskracht

De meest ultieme kracht is wilskracht. Het is het vermogen om je aandacht, emoties en verlangens te beheersen. Maar wilskracht is ook het vermogen om te doen wat je moet doen, ook als je daar geen zin in hebt. Wilskracht wordt beloond met een overwinning.

2. Respect

Respect betekent eerbied en waardering. Het begint bij jezelf. Als je respect toont zal je met respect behandeld worden. Het is een gevoel voor bewondering, ontzag of eerbied. Dit kan respect zijn voor mensen al of niet op grond van iemands kwaliteiten of prestaties. Het betekent oorspronkelijk ‘omzien naar’ en geeft aan dat iemand rekening houdt met een ander persoon.

In Kyokushin karate is respect een essentiële waarde.

3. Zelfvertrouwen

Geloof in jezelf zorgt voor vertrouwen in je eigen mogelijkheden. Het maakt je sterker. Zelfvertrouwen kan je opbouwen door je fysiek en mentaal te trainen. Wanneer je je eigen grenzen opzoekt en deze verlegt leer je jezelf steeds beter kennen. Samen met wilskracht, discipline en karakter zorgt dit voor meer geluk en succes.

4. Weerbaarheid

In de huidige maatschappij is weerbaarheid belangrijker dan ooit. Weerbaarheid zorgt dat je voor jezelf opkomt. Je kan je op verschillende manieren weren. Verbaal en fysiek. Belangrijk is dat je weet wat je wel en wat je niet wilt en hier snel in kan handelen. Kyokushin karate helpt je in het zorgen voor overzicht bij lastige situaties, adequaat handelen, juiste ademhaling bij stress en juist stemgebruik.

5. Discipline

Discipline heeft twee betekenissen. Ten eerste is het een karaktereigenschap, waarbij je doet wat van je wordt verwacht ook als je er geen zin in hebt. Daarnaast is het een vakgebied. Iemand met discipline kan zichzelf aan het werk zetten.

Discipline is essentieel bij Kyokushin karate. Elke training gaan voor het uiterste, nieuwsgierig zijn om te leren en zorgen voor een gezonde leefstijl eist discipline.

6. Etiquette

Binnen Dojo Katsu en Kyokushin is er een etiquette. Dit zijn afspraken over ons gedrag. Elkaar op de juiste wijze groeten, de shinden (de tempel) begroeten, schone kleding en hygiene zijn allen belangrijk. Wanneer er geen afspraken zijn is er chaos. We spreken elkaar aan op de etiquette. Het zorgt voor de goede basis voor jezelf als persoon. Daarnaast zorgt het voor de meest optimale training of wedstrijd.

7. Eerlijkheid / De Waarheid

Eerlijkheid is een eigenschap die zorgt voor wederzijds vertrouwen. De engels term ‘fair play’ bevat het woord ‘eerlijk’. Het is een verplichting je aan de regels van het spel te houden. Een overtreding duidt niet automatisch op oneerlijkheid. De grens van eerlijk en oneerlijk wordt pas overschreden als de regels heimelijk worden overtreden. Eerlijkheid duurt het langst.

8. Karakter

Door je persoonlijkheden te ontwikkelen, krijg je een sterkere persoonlijkheid. Je kan je daardoor onderscheiden van anderen. Wanneer je een sterke persoonlijkheid hebt kan je grenzen verleggen. Je kan doorgaan waar anderen stoppen. Door een sterke geest kan je lichaam iedere situatie langer volhouden.

9. Zelfbeheersing

Zelfbeheersing is een hele belangrijke kwaliteit. Het zorgt ervoor dat je bij sterk emotionele situaties in staat bent met je eigen emotie om te gaan. Je hebt controle over je eigen gedrag en weet escalatie te voorkomen. Je weet wat het juiste is en handelt ernaar.

10. Teamgeest

Teamgeest zorgt voor samenwerking. Deze mentaliteit zorgt voor samenhorigheid. Elkaar helpen beter te worden.

Winkelmandje