Dojo Katsu

Katsu Kai

Katsu Kai is een Besloten Vennootschap en beheert onze Dojo. Suzan Wierenga en Lammert Meinema zijn de bestuurders van Katsu Kai. Katsu is de naam van de Dojo wat betekent “afmaken waaraan je begonnen bent” Kai staat in het Japans voor samenwerken. Wij zijn gericht op samenwerking en respect. We zorgen voor het ideale budocentrum waar iedereen zich kan ontwikkelen. We ondersteunen niet alleen facilitair (het gebouw) maar ook organisatorisch. Door onze ervaring bij het organiseren van vastgoedbeheer en evenementen hebben wij diverse draaiboeken klaarliggen. Kennis delen is onze kracht. Samen zijn we sterk.

De ontwikkeling van jong tot oud staat bovenaan. Een kwalitatief hoogwaardig programma en een goede en laagdrempelige toegankelijkheid zijn essentieel. We zijn kritisch op de verenigingen die bij ons gaan trainen, maar staan ook open voor initiatieven. We werken samen met verenigingen, scholen, jeugd- en jongerenwerk, personal coaches, de gezondheidszorg en de veiligheidsregio.

Trainingen zijn bij ons individueel gericht in teamverband. Dat wil zeggen dat we aandacht hebben voor de fasen van ontwikkeling, het bijbehorende programma voor ontwikkeling en mentale coaching. Bij de jeugd staat bij ons contact met ouders voorop. Wij hebben goed contact over de ontwikkeling van het kind buiten de Dojo. Bij ouderen houden we rekening met de fysieke mogelijkheden en houden we contact met de gezondheidszorg.

Naast Karate kun je ook andere sporten beoefenen in de Dojo;

  • Judo – Bushido
    Judovereniging Bushido geeft elke donderdagmiddag en avond training in onze Dojo. Daarnaast organiseren zij toernooien en hun examens in onze Dojo.
  • Brazilian Jiu Jitsu – Ne Waza BJJ
    is nieuw in de regio. Elke dinsdagavond traint Jack Kamminga een groep enthousiastelingen. BJJ is een vechtsport vergelijkbaar met Judo. Daar waar Judo stopt gaat BJJ door met grondwerk.
  • Kickboksen
    Deze sport is een verzameling van diverse vechtsporten zoals Karate, Taekwondo en boksen. Het is vooral gericht op stootzak- en padstraining en sparren.
  • Yoga
    Kashmiryoga is geschikt voor jong en oud. Het is geen intensieve “work-out”, wel word je uitgenodigd om vanuit een observerende houding lenigheidsgrenzen op te zoeken en leer je onnodige spierspanning los te laten. Een les bevat zowel staande, zittende als liggende houdingen en daarnaast ademhalingsoefeningen (Pranayama).
    Voor meer informatie over trainster Jessica van der Staak, neem een kijkje op 
    http://www.jessicavanderstaak.nl
  • Ouderengym
    Iedere woensdagochtend verwelkomen wij tientallen ouderen in onze Dojo. Door middel van diverse trainingsattributen wordt gezorgd voor een gevarieerd en actief programma.
  • Kleutergym
    Kleine kinderen kunnen bij ons hun energie kwijt. Ze ontdekken welke fysieke uitdagingen er zijn in de training. De tatami zorgt voor een veilige ondergrond en ideale omgeving voor de fysieke ontwikkeling van de kinderen.
  • Onderwijsgym – Terra Winsum
    Een deel van de gymlessen van Terra Winsum wordt gegeven in onze Dojo. Onze stootkussens en tatami geven de nodige variatie in dit onderdeel van het onderwijs.
  • Personal training
    Op verzoek worden personal trainingen gegeven in het kader van weerbaarheid. Hiervoor kan men contact opnemen door te mailen naar info@dojokatsu.nl.

Onze Dojo aan de Schouwerzijlsterweg 7 is onze thuisbasis. Het budocentrum van de regio. Sinds twintig jaar trainen we in dit karakteristieke gebouw. In eerste instantie stond onze Dojo op de nominatie voor sloop. In de gebiedsvisie van de gemeente Het Hogeland is onze Dojo genomineerd als cultureel erfgoed. Doordat de Dojo is voorzien van een tatami, is deze geschikt voor alle budosporten en alle doelgroepen, van jong tot oud.

Voor de transformatie van de Dojo is een stichting opgericht “Dojo-Kai het Hogeland”. Suzan Wierenga en Lammert Meinema besturen deze stichting. Zij zetten hun expertise als bouwkundig ingenieur en veiligheidskundige op gebied van projectontwikkeling en gebiedsmanagement in bij de transformatie van de Dojo.

De Dojo in Winsum is één van de eerste sporthallen in de Gemeente het Hogeland en is gebouwd in 1952.
Karakteristiek aan de Dojo is het rond afgewerkte dak. Ook de grote partij ramen aan de lange zuidzijde wat de sfeer in de Dojo zeer positief beïnvloed. Ze hebben een industrieel karakter.

In de loop der jaren is diverse aanbouw gerealiseerd t.b.v. van de voetbalvereniging die op dezelfde plek was gevestigd.
Nu Katsu de Dojo beheerd en de voetbalvereniging is verhuisd naar Sportpark Winsum West worden deze aanbouwen voor een groot deel gesloopt en verbouwd.
De Dojo zelf en ook de voorkant waar nu de kleedkamers van de Dojo zich bevinden zullen worden teruggebracht in de oorspronkelijke staat.
Echter de kleedkamers aan de noordkant (voorheen voetbal kleedkamers) worden vervangen. De huidige kleedkamers worden verbouwd tot kantine/wachtruimte.
De ingang van de Dojo blijft ongewijzigd, wat inhoudt dat men in de toekomst binnenkomt in de kantine. Direct bij de ingang wordt een garderobe voor schoenen gecreëerd.
Vanuit de kantine wordt een gang gecreëerd naar de nieuwe kleedkamers aan de noodkant. In het verlengde van de kleedkamers komt een krachthonk, sauna en berging.

De verbouwing van de Dojo en de kleedkamers worden in een aantal fasen gerealiseerd. We zorgen ervoor dat we er kunnen blijven sporten tijdens de uitvoering.
De fasering ziet er als volgt uit;

  1.  Achterstallig onderhoud wegwerken
  2.  De Dojo transformeren
  3.  De Dojo verduurzamen.
  4.  Herinrichten omliggend terrein

Achterstallig onderhoud
Allereerst gaan we het achterstallig onderhoud aanpakken zoals betonrot herstellen, kozijnen vervangen en installaties toekomstbestendig maken.

Transformatie
Daarna gaan we over tot de transformatie. Aan de oostzijde van de Dojo zit een uitbouw welke wordt hersteld in originele staat. Ook daar komen ramen en een schuifpui in.
De bestaande voetbalkleedkamers worden verbouwd tot nieuwe kleedkamers en douches. Tussen de kleedkamers in komt een sauna. Aan de oostkant van deze kleedkamers komt een berging en aan de oostkant een krachthonk.
De twee huidige kleedkamers worden samengevoegd zodat een grotere ruimte ontstaat voor de kantine. En vanuit de kantine worden een doorgang gecreëerd naar de nieuwe kleedkamers aan de noordkant.
Deze doorgang komt uit in een gang welke aan de noordzijde van de kleedkamers langsloopt. Twee nooduitgangen zorgen ervoor dat in geval van nood dat veiligheid is gebord. Tevens zullen de Dojo, krachthonk en Sauna ook worden voorzien van een nooduitgang.

Verduurzaming en van gas af
De ramen zullen worden voorzien van hoogwaardig thermopane glas. Een warmtepomp zal in de plaats komen van centrale gasverwarming. De kantine, gang, kleedkamers en krachthonk worden voorzien van vloerverwarming. In de Dojo komen warmte elementen op hoogte aan de noordwand.
Alle verbouwing zal worden voorzien van hoogwaardige isolatie.  De kozijnen, ramen en deuren worden dusdanig uitgevoerd dat natuurlijke ventilatie optimaal wordt geborgd.

Herinrichten omliggende terrein
Onze Dojo wordt omringd door verhard terrein en een Japanse tuin. Hierdoor kunnen we ook buiten trainen en het terrein gebruiken voor evenementen. Clubkampioenschappen, open dagen, examens en andere evenementen trekken altijd veel bezoekers. Deze kunnen we hiervoor alle ruimte bieden.

Winkelmandje