1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

2008 - Zomerkamp Hongarije, Jan Martini (49) uit Winsum haalt zwarte band karate in Boedapest

Een week lang trainen in de bergen van Boedapest (Hongarije) en op de laatste dag een loodzwaar examen. Dit is Kyokushin karate.

Tien jaar geleden besloot de karatevereniging Katsu uit Winsum naast de jeugd en senioren afdeling, een 30 plus groep te starten. Het initiatief kwam van Jack van der Veen, sempai Katsu. Hij had namelijk een aantal malen gesproken met ex leden en andere 30 plussers die graag karate wilden trainen maar niet op dat extreme tempo als wedstrijdkarateka’s dat doen, maar meer recreatief. Dit initiatief bleek echter een groot succes te worden.

Vele 30 plussers en oud leden van Katsu keerden terug in de dojo om te trainen op hun eigen niveau (kunnen). Leeftijd varieert tussen 30 en 60 jaar. De vraag was echter, kun je als je op dit niveau traint ook ooit de begeerde zwarte band behalen.

Deze vraag was makkelijk te beantwoorden “NEE”…want karate is topsport op wedstrijdniveau, en ook als je voor je zwarte band op gaat. Je zult dan echt toch aan de bak moeten, minimaal 5 keer per week trainen en daarnaast hard werken aan je conditie. Daar komt nog bij dat alle DAN examens (zwarte band en hoger) van de IBK (Internationale Budo- Kai) alleen in Boedapest worden afgenomen. Op dit 5 daagse karatekamp worden dagelijks 4 tot 5 trainingen gehouden.

Dit evenement waar jaarlijks honderden karateka’s bijeen komen is het grootste karate evenement ter wereld. Het is dan ook een hele eer als je hieruit deel kunt maken en ook nog eens je 1e dan behalen.

Jan Martini uit Winsum is het gelukt, hij is de eerste 30+ karateka van dojo Katsu die afgelopen woensdag zijn 1e DAN Kyokushin karate behaalde. Na 4 dagen aan allerlei trainingen te hebben deelgenomen was het dan eindelijk zo ver. In de nacht van dinsdag op woensdag werd het technische examen afgenomen en woensdagmiddag de praktijkexamen (30 partijen achtereenvolgens vechten met 30 graden in volle zon).

Jan, die tevens voorzitter is van de karatevereniging Katsu uit Winsum, heeft het afgelopen jaar veel van zijn privé-leven moeten inruilen voor vele uren training per week. Naast de reguliere trainingen werd hij begeleid door zijn trainingsmaten Freek van der Kooi en Ernst Oldenhof.

In totaal gingen 9 leden van Dojo Katsu mee naar Hongarije om te trainen en om het Examen van twee Katsu-leden bij te wonen. Helaas heeft 1 persoon het niet gehaald, hij zal volgend jaar een tweede kans krijgen. Als klap op de vuurpijl kwam huidig K1 kampioen Sem Schilt dinsdag op het kamp in Hongarije om een paar seminars te geven. Karatevereniging Dojo Katsu is zeer content met dit behaalde resultaat.

OSU!