1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

2007 - Katsu Gala

Katsu Gala verslag Dagblad van het Noorden


Karate in een boksring. 45 sporters en 450 belangstellenden vermaakten zich er mee in Winsum. Gala in Winsum is karate met een vleugje glamour.
Door Jantina Russchen

Winsum - Een boksring, opzwepende muziek, gekleurde lampen. De Ripperdahal in Winsum was zaterdagavond in gevechtsuitrusting. In de ring stonden deze keer geen kickboksers maar karateka's. Geen glimmende broeken en dikke handschoenen, maar witte pakken en blote handen dus.

Het was afgelopen weekeinde de negende keer dat de karatevereniging Katsu uit Winsum een karategala hield. Volgens trainer en organisator Lammert Meinema een uniek evenement: "Wij doen aan match-making. We zoeken in het hele land tegenstanders die aan elkaar gewaagd zijn. Daardoor is elke wedstrijd een topper, elke wedstrijd is een Ajax-Feyenoord." Ook het vechten in een ring wijkt af van gewone partijen waarin de deelnemers op de mat staan.

Er waren 45 sporters en er zaten zo'n 450 mensen op de tribunes in de sporthal. "Weer meer als voorgaande jaren", zegt Meinema.

Vooral als een wedstrijd gelijk eindigde, stond het publiek op de banken. Waar in het voetbal penalty's worden genomen bij een onbesliste pot, slaan karateka's planken doormidden. Degene die de meeste planken in een keer doormidden slaat, heeft gewonnen.

Francien Reisiger uit Bedum, die vorig jaar Nederlands kampioen werd, won haar beide parijen. Voor Meinema een hoogtepunt: "Van onze vereniging deden acht mensen mee en zeven hebben hun partij gewonnen", zegt hij niet zonder trots. Die winnen overigens niets anders dan 'de eer'. "Kickboksen doe je voor het geld, karate voor de eer."
Katsu Gala verslag Ommelander Courant


Incasseren tijdens Karate gala Winsum
Met dank aan: Ommelander Courant verslaggever Dirk Drolenga - MixFight.nl

In de sporthal Ripperda is zaterdagavond 8 december jl. alweer voor de negende keer het Winsumer Full Contact Karate Gala gehouden. De organisatoren van de lokale vereniging Katsu ontvingen in de Ripperdahal bijna 400 liefhebbers uit het hele land. Omdat veel regionale karateka's hun partijen wonnen, de partijen vaak mooi waren en de hal bijna vol zat, was het gala ook dit jaar geslaagd.

En er was al zoveel feest dit jaar in Winsum, dat haar 950 jarig jubileum viert. Toch pasten de Winsumers nog makkelijk een karata gala in tussen de intocht van Sinterklaas vorige week en een spinning marathon voor het goede doel plus een kerstmarkt dit weekend. En met rechte.

Het Full Contact Karate Gala is niet een potje knokken in een achteraf zaaltje, waar een paar vechtersbazen tegen elkaar uitkomen voor een handjevol liefhebbers. Nee, het gala is uitgegroeid tot een nationaal begrip. "We zetten met dit gala Winsum echt op de kaart", zei voorzitter Jan Martini van Dojo Katsu vooraf met trots. "Er komen ieder jaar weer toppers uit heel Nederland, al ontbreken er buitenlanders dit jaar."

Al zat de Ripperdahal zaterdag bijna vol, de financiering blijft lastig rond te breien. Martini: "Met de entree gelden alleen lukt dat niet. Dankzij de sonsors en de gemeente wel, maar met moeite. Mijn ervaring is dat de gemeente bij andere sporten veel makkelijker over de brug komt."

Bij full contact karate of Kyokushinkai kan een vechter alleen punten scoren door zijn tegenstander te raken met stoten, slagen, of trappen, iets wat bij de non- of semi contact varianten niet is toegestaan. Verboden bij kyokushinkai zijn onder meer de directe stoten in het gezicht, trappen in het kruis en trappen of stoten achterin de nek.

Als een aangeslagen vechter binnen 3 seconden herstelt, krijgt zijn tegenstander een half punt (knock-down, of te wel een "wazari" in Japans). Bij een tweede wazari wordt de halve punt een hele en is de toebrenger de winnaar. Ook knock-out (ippon) is mogelijk. Als een vechter na zes tellen nog niet is hersteld van een aanslag, wint zijn tegenstander direct de partij. Deze regels komen gewelddadig over. "Ja het gaat er soms keihard aan toe", knikt voorzitter Jan Martini, en blessures kunnen langdurig zijn bij de Kyokushin-stijl. Maar je leert zo ook incasseren en bouwt meer zelfvertrouwen op. Daardoor krijg je meer respect voor jezelf, maar ook voor de tegenstander.

Maar is karate niet gewoon een ordinair potje matten? Tijdens de gala-avond zijn kreten als "Kom op, maak m af, in zijn lever en maak zijn benen stuk" niet van de lucht. Martini weerspreekt dit: "Respect is het toverwoord. Mensen die domweg willen knokken zijn bij ons aan het verkeerde adres, het gaat om techniek en fysiek. En we bouwen het natuurlijk rustig p. In het begin schrik je nog van een stoot in de maagstreek, maar later leer je de buikspieren spannen zodat de klap minder hard aankomt."

Het mooie van de sport is dat je in korte tijdsbestek alles geeft. Geen ge- ja maar, gewoon alles geven. De presentator voorspelde vooraf dan ook een bloedstollende avond met vechters uit alle windstreken: naast Winsum: Delfzijl, Groningen, Zuidlaren, Zutphen, Wageningen, Arnhem, Amsterdam, 's-Gravendeel, Den Haag en Klaartje de Kraane had er zelfs een autorit van vijf uur voor over om uit Zeeland te komen.

Er waren 24 partijen met twee ronden van twee minuten. Eindigden die ronden onbeslist , dan werd met twee minuten verlend. Leverde dat geen winnaar op, dan moest het doormidden slaan van planken de beslissing brengen.

Helaas ontbrak in de ring meervoudig Europees kampioen en Katsu-lid Dimitri Sennema, die na zijn laatste nationale titel van november de wedstrijdsport vaarwel heeft gezegd.

Na de openingspartij trad Francien Reisiger van Dojo Katsu in de ring tegen Paulien Knol uit Delfzijl. Kool wist na een slopende partij de lokale favoriet pas in de verlening te verslaan en daarmee leed Reisiger haar eerste nederlaag in vijf partijen. Maar Reisiger nam na de pauze revanche, dit keer tegen debutante Tanja van der Berg. In de 1e ronde kreeg de Arnhemse een hele serie rake stoten en trappen te verduren. In de tweede ronde gooide Francien Reisiger, opgezweept door haar vele fans in het publiek, er nog een mooie slot serie uit, maar de reguliere partij eindigde onbeslist. In de verlenging ging Reisiger nog een keer tot het uiterste en werd nu beloond met de overwinning. Zichtbaar gesloopt, maar breeduit lachend, liep ze naar de partij weg van de ring met de grote winnaarstrofee in de hand.

Dat partijen ook sneller beslist kunnen worden, bewees de 16 jarige Jasper Wiersema van Dojo Katsu. Ging zijn 1e partij nog verloren, zaterdagavond won de Bafloër op ippon in de 2e ronde van Dennis van Dijk uit Delfzijl, toch 4e op de Noord Nederlandse kampioenschappen. Van Dijk herstelde niet meer na een gerichte trap in zijn maagstreek en de vierkoppige wedstrijdjury stak unaniem de witte vlaggetjes omhoog voor Jasper Wiersema. Tekenend voor Wiersma's gedrevenheid was dat hij alweer klaar stond in de "fudo dachi" - de gevechtsstand - en de aangeslagen van Dijk doordringend aankeek. De ringscheidsrechter wees Wiersema vriendelijk op de witte vlaggetjes, en toen pas ontspande de Bafloër.

Voor de vurigste aanhang zorgde Katsu-debutant Youssef Alahan, die zeker twintig luidruchtige fans meebracht. De 18 jarige Winsumer scholier begon, opgezweept door zijn supporters, furieus tegen Rick Bisschops uit Den Haag en bracht hem een harde trap op de ribbenkast toe. Maar ondanks zijn veel lichtere lichaamsbouw beet Bisschops in de 2e ronde met een sprongtrap van zicht, die Alahan met een tegentrap beantwoorde. Bisschops viel hierdoor even op de grond, maar het was meer een balansverstoring en dus onvoldoende voor een wazari. In de slotfase drukte Alahan door. Zijn Haagse tegenstander bleef al wankelend overeind, maar moest zijn meerdere erkennen in de Winsumer debutant, tot grote vreugde van zijn geestdriftige aanhang.

Het gala bracht niet alleen mooie strijd, ook de psychologische oorlogsvoering was fraai om te zien. Vooraf werd elkaar veelvuldig in de ogen gekeken en de Winsumse Francien Reisiger probeerde met ritmisch gehuppel op de muziek haar tegenstanders te laten zien dat ze er klaar voor was. Ismael Atusoi uit Arnhem showde voor zijn partij zijn brede torso en verruilde daarna omstandig zijn witte singlet voor de witte karatejas. Hoe mooi zijn openingsritueel ook was, het optreden van de Arnhemmer was uiterst onsportief. Hij bracht zijn tegenstander Bart Bolwijn uit Warffum tweekeer een niet toegestane stoot op het hoofd en kreeg hierdoor een 'kenten', een laatste waarschuwing en een half strafpunt tegen. Atusoi kon zich na een goed geslaagde trapcombinatie van Bolwijn wederom niet beheersen en stootte voor de derde keer op het hoofd van de Warffummer, zodat hij automatisch verloor. Toch een beetje een domper in de voorlaatste partij.

Vooraf zei voorzitter Jan Martini van Dojo Katsu tevreden te zijn als er voldoende mooie partijen waren, de hal vol was en zijn clubgenoten veel prijzen pakten. Uitgaande van deze maatstaven was het Winsumer Karate gala ook dit jaar een succes. De laatste winnaar van de avond, nationaal topper Patrick de Geus uit Groningen hierover: "Ik heb genoten van de atmosfeer hier in Winsum, ik kom graag weer. Alleen jammer dat veel mensen tijdens mijn partij al weg waren, ik kreeg een beetje een mosterd na de maaltijd gevoel met die halflege zaal. Nou ja dat krijg je, velen hadden nog een lange autorit voor de boeg."

Het eerstvolgende karate feestje vindt eind januari in Breda plaats tijdens de Europese kampioenschappen Kyokushinkai.