1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

2008 - 10e Katsu Gala

Verslag Ommelander Courant 10e Katsu Gala:


Flitsende gevechten en knockouts op gala Dojo Katsu

In een tot vechtsportpaleis omgetoverde Ripperdahal in Winsum heeft zaterdagavond het tiende Full Contact Karate Gala van het Winsumer Dojo Katsu plaatsgevonden.  Geen smokings, maar karatepakken dus. De schijnwerpers stonden dan ook niet gericht op een dansvloer, maar op een boksring. De duels die daarin uitgevochten werden, waren bijkans allemaal kunststukjes. Het in groten getale toegestroomde publiek kreeg een serie flitsende gevechten en nietsontziende knockouts voorgeschoteld.  Dat de 17-jarige Bafloër Jasper Wiersema zijn partij vroegtijdig moest beëindigen en naar het ziekenhuis werd overgebracht, was een deceptie. Verder was het vier uur lang smullen geblazen.
Door Hielko Merkus

De dienstdoende arts kon vorig jaar bijna de hele avond op zijn stoeltje blijven zitten, ditmaal moest de geneesheer al tijdens de eerste partij de ring in nadat een van de vechters neerging. Het bleek de opmaat te zijn voor een avond die bol stond van agressieve confrontaties, stijlvol uitgevoerde combinaties en een scala aan partijen die door ippon (knockout) werden beslist.

Het organiserende Dojo Katsu doet aan match-making. Dat betekent dat iedere deelnemer een zorgvuldig uitgezochte tegenstander van zijn eigen kaliber krijgt. In de eerste serie gevechten was duidelijk te zien dat de matadoren weinig voor elkaar onderdeden. In de partij tussen Rilana Mulder en de 51-jarige Sylvia van der Bijl moest zelfs het gewicht doorslag geven.

Vorig jaar werden partijen die na twee keer twee minuten en een extra ronde van opnieuw twee minuten onbeslist bleven, beslist door plankjes doormidden te slaan. Omdat niet iedereen daar op traint en daardoor de kans op blessures aanzienlijk is, werd daarvan afgestapt en kreeg de lichtste van de twee de overwinning in de schoot geworpen. In dit geval was dat Rilana Mulder. Later op de avond gaf dat in de partij tussen Mathias Kelderman en Jeroen Zuidijk de nodige problemen. Beiden bleken namelijk 93 kilogram te wegen. Een extra ronde over twee minuten was daarom noodzakelijk. Daarin ging Kelderman neer nadat Zuidijk hem met de hand in het gezicht raakte. In Kyokushin-karate is stoten naar het hoofd echter niet toegestaan.

Traptechnieken mogen overigens wel naar het hoofd gemaakt worden. Uiteraard werd Zuidijk op een officiële waarschuwing getrakteerd en verloor.
Al in de tweede partij van de avond betrad een karateka van het Winsumer Dojo Katsu het strijdperk. De 19-jarige Taco Bisschop werd aanvankelijk door de zeven kilogram zwaardere Maikel Estridge in de verdediging gedwongen. Na de halve minuut pauze nam Bisschop het initiatief over en trok die lijn in de verlenging door. Na zes minuten gevochten te hebben, gingen er dan ook alleen maar rode vlaggetjes de lucht in. ,,De eerste ronde was duidelijk voor hem, maar daarna kwam ik met een paar voorwaartse trappen goed door. Die ronde was voor mij. Hij kreeg last van zijn linkerbeen. Dat been bleef ik opzoeken en ik maakte veel combinaties. De lijn van de tweede ronde heb ik in de verlening doorgetrokken”, blikte Bisschop terug op zijn gevecht.

Clubgenoot Marius Tempel maakte zaterdag zijn debuut in de wedstrijdsport. De 20-jarige kreeg het publiek op de banken door tegen Egbert de Groot, getraind door K-1-wereldkampioen Sem Schilt, enthousiast te openen. Met een gesprongen knie bracht hij de toeschouwers in extase. De Groot plaatste twee keer een stoot naar het gezicht van Tempel. Een derde keer had hem een diskwalificatie opgeleverd. Tempel kon het hoge tempo niet vasthouden en verloor uiteindelijk op punten. ,,Het was misschien niet zo slim om zo fel te starten”, verklaarde Tempel achteraf. Hij had de smaak van het maken van wedstrijden echter te pakken en kwam later op de avond weer in actie. Peter Notten deelde een paar flinke opdoffers uit, Tempel bleef echter gretig, maar ging na een serie traptechnieken neer en verloor op ippon.

Dennis Carmio (20) uit Winsum won wel. Hij had geen kind aan de vier jaar jongere Harm van der Wal. ,,Ik begon met een serie naar de maag. Vanuit de hoek hoorde ik dat ik combinaties met een trap moest maken. Na een serie ging hij neer, krabbelde weer op, maar ging daarna weer neer. Het ging eigenlijk vrij snel”, vertelde Carmio.

Voormalig Europees kampioene Fransien Reisiger uit Bedum had meer tijd nodig om zich van haar opponent te ontdoen. Zowel in de eerste als in de tweede ronde vermaakte Reisiger het publiek met een veelvoud aan knietjes. Stefanie van de Rijt uit Tilburg wilde echter van geen wijken weten en maakte er een spannend gevecht van dat uitdraaide op een verlenging. Ook daarin strooide Reisiger weer met knietjes, tot grote vreugde van de aanwezigen. Het was voldoende om de wedstrijdjury te overtuigen. ,,Op het EK waar ik dit jaar tweede werd, werd zij derde. Ik heb eerder tegen haar gestaan en ken haar vrij goed. Zij is heel taai maar we zijn aan elkaar gewaagd. Ik ben blij dat mijn knietjes er goed doorkwamen, want daar heb ik veel op getraind”, analyseerde Reisiger.

Opvallend was het grote aantal in Winsum aanwezige fans van Stadjer Jack Luurtsema. Luttele seconden nadat de pupil van Sem Schilt de ring betrad, braken zijn aanhangers de hal bijkans af. Met een flijmscherpe actie naar het gezicht felde hij Peter Musch. Tot woede van de jury liep de Stadjer vervolgens beretrots in de ring rond en liet zich uitgebreid feliciteren door zijn supporters. In de karatewereld is dat echter not-done. Het respect voor de tegenstander is doorgaans zo groot, dat vechters na een goedgeplaatste aanval stil in een hoek van de ring op hun knieën gaan zitten. Na verschillende vermaningen van de jury, hield ook Luurtsema zich aan dit protocol, al kon hij niet nalaten nog eenmaal zijn armen juichend in de lucht te steken. 

De gala-voorstelling had geen dieptepunt verdiend, maar kreeg dat wel. De 17-jarige Jasper Wiersema uit Baflo toonde zich vorige week op de training nog ijzersterk en stond zaterdag in zijn hoek dan ook te trappelen van ongeduld. Zijn optreden bleek van bijzonder korte duur.  Nadat hij een trap van Arnoud Cijntje uit Hoogezand-Sappemeer op zijn neus kreeg te verwerken, werd Wiersema gedwongen om op te geven. De teleurstelling droop van hem af. Hij werd niet veel later overgebracht naar het ziekenhuis. Daar lag toen al de Roemeen Andi Neagu en ook dat was niet wat het gala verdiend had. De 35-jarige WK-vechter, in het dagelijks leven is hij onderwijzer, hield door zijn veel te lage dekking open huis. De Nederlandse topper Tim Haverkamp uit Zutphen strafte dit af middels een trap naar het hoofd. Haast nederig schudde hij vervolgens de hand van de kleine Roemeen. Het deed hem ook zichtbaar pijn om de speciaal voor dit evenement ingevlogen Oost-European op een bezoek aan het ziekenhuis in Groningen te trakteren.

Samir Schoen zal dat allemaal niet meer bewust hebben meegemaakt. De karateka uit Duiven werd in de zesde partij door Wesley Jansen snoeihard naar de grond gewerkt. Daarmee kwam een flitsend einde aan een spectaculaire pot tussen twee houders van de zwarte band. Het met een overigens schitterend uitgevoerde techniek gevloerde slachtoffer was even compleet van de wereld. Minuten later wist hij nog altijd niet dat hij toch echt Samir Schoen heet. De beste man mag dan ook minimaal twee weken niet meer in actie komen.

Ondanks deze incidenten, die eigenlijk ook horen bij Full Contact Karate, was organisator Lammert Meinema na afloop een tevreden man. ,,Ik heb veel leuke en spannende wedstrijden gezien. Het niveau was hoger dan vorig jaar en ook waren er meer knockouts.”

Bron: Ommelander Courant


PS.
Kijk ook in onze foto gallerij voor de foto's van dit evenement.

2008 Katsu Gala: Jan Raats - Joep Boselie

van emilklein.nl op Vimeo.2008 Katsu Gala: Taco Bisschop - Maikel Estridge

van emilklein.nl op Vimeo.
Uitslagen Katsu Gala 2008 door Dimitri Sennema:


Uitslagen Katsu-gala 2008 deel 1

In onderstaand schema staan de matchmakingpartijen van het Katsu-gala. In het zwart staan de winnaars aangegeven. Ik zal daar waar mogelijk commentaar bij de partijen zetten. I.v.m. coaching heb ik niet alle partijen meegekregen. Op het Mixfightforum zijn meerdere mensen actief die ook afgelopen zaterdag in Winsum aanwezig waren. Wellicht voelen zij zich geroepen om de overige partijen van commentaar te voorzien cq de van commentaar voorziene partijen aan te vullen met extra info..

1. Orin Pieterson
- Tonio Pera
Dojo Jonkers/Schilt Dojo Kondo
Orin vecht een sterke partij en beslist de partij voortijdig met een schitterend geplaatste hoge trap op het hoofd van Tonio. Overwinning op ippon door Orin en een spectaculaire opening van het gala.

2. Taco Bisschop - Maikel Estridge
Dojo Katsu Dojo Kyôchô
Taco moet in de eerste ronde in z'n achteruit vechten tegen de 2 jaar jongere, maar 7 kilo zwaardere Maikel. de eerste ronde is duidelijk voor Maikel. De tweede ronde laat een tegenovergesteld beeld zien. Na 2 keer 2 minuten vechten besluiten de scheidsrechters tot hikiwake (onbeslist), waardoor een extra ronde volgt. Taco luistert deze ronde goed naar zijn hoek en komt een aantal keren goed door met lowkicks. Aan het eind van deze ronde besluiten de scheidsrechters voor een overwinning voor Taco. Een close decission.

3. Rilana Muller
- Sylvia van den Bijl
Shinkyokushin Zutphen Sportschool da Graca
Sylvia vecht een invalpartij, omdat de tegenstandster van Rilana op het laatste moment met een blessure heeft moeten afzeggen. De partij gaat goed op en neer en beide vechtsters laten zien wat ze waard zijn. Na de verlenging is er nog geen duidelijke winnares aan te wijzen door de scheidsrechters, waardoor de weegschal uitkomst kan bieden. Kàn, want hiervoor is een gewichtsverschil van minimaal 5 kilogram nodig. Na weging blijkt Rilana 58 kg en Sylvia 67 kg te zijn. Hierdoor gaat de overwinning naar Rilana, maar het respect gaat ook zeker uit naar de 47-jarige Sylvia, die op het laatste moment kwam opdraven en conditioneel uitstekend in orde bleek te zijn.

4. Neal Lange
- Kay Rietkerk
Dojo Jonkers/Schilt Dojo Haragei

5. Jan Raats
- Joep Boselie
Dojo Kamakura Ashigaru Honbu Dojo
Joep zou in eerste instantie aantreden tegen een andere vechter. Door het afhaken van zijn tegenstander vecht Joep tegen de 11 kilogram lichtere Jan Raats. Door het gewichtsverschil moet Jan continue in de achteruit vechten. Hij gaat hier echter goed mee om en weet keer op keer goed door te komen met lowkicks. Joep zet druk met stoten en Jan moet een aantal keren goed zijn best doen om deze te nemen. Na een verlenging van 2 minuten moet uiteindelijk de weegschaal uitkomst brengen. Winnaar op punten Jan Raats.

6. Wesley Jansen
- Samir Schoen
Sportschool da Graca Budocentrum AKFF Duiven
Een schitterende partij tussen 2 talentvolle vechters. 2 Jongens om in de gaten te houden voor de toekomst. De technisch vaardige Wesley komt een aantal keren gevaarlijk door. Tegen het eind van de eerste ronde beslist Wesley de partij met een schitterende hoge trap op het hoofd van
Samir, met een zware k.o. tot gevolg. Na begeleiding door de ringarts kan Samir uiteindelijk op eigen kracht de ring verlaten. Nogmaals, 2 talentjes voor de toekomst. Beide laag in het gewicht (respectievelijk 63 kg en 62 kg), waardoor er nog behoorlijk wat spiermassa bijgekweekt kan worden alvorens de 70 kg is bereikt.

7.
Bart Latten - Jeroen Zuidijk
Ashigaru Honbu Dojo Dojo Kamakura

8.
Erwin Idema - Eddie Favre
Sportschool da Graca Dojo Kondo

9. Frank Mulder
- Rik Ferwerda
Sportschool Jonkers/Schilt Dojo Katsu

10. Bart van der Veen
- Robin Bultje
Dojo Katsu Dojo Katsu

11.
Marius Tempel - Egbert de Groot
Dojo Katsu Sportschool Jonkers/Schilt
Marius vecht voor de eerste keer van z'n leven een partij. Ondanks zijn onervarenheid is het een spannende pot om naar te kijken. Beide vechters zijn enorm aan elkaar gewaagd en het gevecht gaat op en neer. Een verlenging moet uitkomst bieden. In de 2 minuten die volgen laat Egbert zien over net iets meer technieken te beschikken dan Marius. Met name de lowkicks van Egbert komen goed door. Winnaar op punten Egbert de Groot.

12. Tim Haverkamp
- Andi Neagu
Shinkyokushin Zutphen Dojo Piatra Neamt, Roemenië
Een mooie laatste partij zo vlak voor de pauze. Het verschil in lengte tussen de lange Tim Haverkamp (90 kg) en de relatief kleine Roemeen Andi Negeau (95 kg) bedraagt circa 25 cm. Vanuit de hoek van Andi wordt er op aangedrongen om het gevecht kort te houden met Tim, omdat hij om zijn gevaarlijke knie- en beentechnieken bekend staat. Andi opent het gevecht met een paar harde stoten op het lichaam van Tim gevolgd door een lowkick. Tim gaat goed met de situatie om en zorgt ervoor, door een klein stapje terug te doen, ruimte te creëren tussen hem en Andi, waardoor voor hem de mogelijkheid ontstaat om door te komen met een knie. Andi heeft geen goede blokkering en de knie komt vol door op de kin van andi met een k.o. ten gevolge. Na vrij snel weer herstelt te zijn van de k.o. blijkt dat Andi een scheur in zijn lip heeft, waar uiteindelijk 7 hechtingen aan te pas moeten komen om de Roemeen weer op te lappen.

PAUZE

13. Jack Luurtsema - Peter Musch
Dojo Jonkers/ Schilt Dojo Sandokai

14. Arnould Cijntje
- Remco Vroomen
Sportschool da Graca Ashigaru Honbu Dojo

15.
Bas Iddi - Ismail Altunsoy
Dojo Kamakura Ashihara Gym Aarnhem

16. Fransien Reisiger
-
Stefanie van de Rijt
Dojo Katsu Budokai Tilburg
Fransien en Stefanie zijn geen onbekenden van elkaar. Ze hebben 2 keer eerder tegenover elkaar gestaan, waarbij in beide gevallen de overwinning naar Fransien was gegaan. Stefanie laat vanaf het begin zien dat er haar veel aan gelegen is om deze partij winnend af te sluiten. Beide dames gaan er voluit tegenaan, waardoor een open partij ontstaat die op en neer golft. Stefanie komt goed door met lowkicks en met name de linker lowkick treft vaak doel alvorens Fransien kan blokken. Fransien daarentegen weet goed door te komen met stoten en knieën. Vooral de knieën komen goed door bij Stefanie. Na een verlenging wordt uiteindelijk in het voordeel van Fransien beslist. Close decission en een goede reclame voor het dameskarate.

17. Bart Mulder
- Tom Latten
Sportschool Jonkers/Schilt Ashigaru Honbu Dojo

18.
Kevin Brouns - Otjep Pieterson
Ashigaru Honbu Dojo Sportschool Jonkers/Schilt

19. Peter Notten -
Marius Tempel
Ashigaru Honbu Dojo Dojo Katsu
Marius vecht deze avond voor de tweede keer, omdat de tegenstander van Peter afgezegd heeft. Ondanks dat Marius letterlijk al een zware eerste partij in de benen heeft zitten, vecht 'ie goed. Met name de stoten komen goed door op het lichaam van Peter. Peter vecht echter beheerst en komt vooral met harde lowkicks goed door. In de tweede ronde zorgt een harde lowkick van Peter ervoor dat Marius neergaat. Nadat Marius overeind is gekomen en moedig probeert een vervolg aan het gevecht te geven, beslist Peter uiteindelijk met een goed geplaatste lowkick, op het reeds geblesseerde been van Marius, de partij. Winnaar door ippon Peter Notten. Daarnaast verdient de moedige manier van vechten van Marius respect.

20.
Brendan Hadden - Malcom Neevel
Dojo Hargei Dojo Kyôchô

21.
Jasper Wiersema - Angelo Cijntje
Dojo Katsu Sportschool da Graca
Jasper Wiersema zijn oorspronkelijke tegenstander had op het laatst afgehaakt i.v.m. een blessure. Angelo Cijntje van sportschool da Graca werd bereid gevonden om nog een tweede keer deze avond te gaan vechten, nadat hij eerder Remco Vroomen had verslagen. Direct aan het begin van deze partij raakt Arnould Jasper, met een mawashi geri, vol op de neus. Het bloed loopt alle kanten op en na controle door de ringarts wordt de wedstrijd gestaakt op medische interventie i.v.m. een gebroken neus van Jasper. Winnaar door medische interventie en een goed geplaatste hoge trap, Arnould Cijntje.

22. Dennis Carmio
- Harm van der Wal
Dojo Katsu Dojo Haragei
Dennis is uiterst gebrand om een goede partij neer te zetten deze avond. Aan zijn manier van vechten is duidelijk te zien dat hij er geen gras over wil laten groeien. Vanuit zijn hoek wordt hard geprobeerd om Dennis zijn enthousiasme iets te temperen, waardoor de technieken er wat beter uitkomen. Dennis luistert uiteindelijk beter en zorgt evoor dat zijn rechter lowkick goed op het been van Harm beland. Halverwege de eerste ronde gaat Harm neer op een lowkick van Dennis. Vrij kort daarna weet Dennis de partij af te maken door nogmaals een harde lowkick te plaatsen op het reeds gehavende been van Harm. Winnaar op ippon, Dennis Carmio

23. Mathias Kelderman -
Arjan Zuiddijk
Shinkyokushin Zutphen Dojo Kamakura
Jeroen vecht deze avond voor de tweede keer, na eerder gewonnen te hebben van Bart Latten. Daar waar Jeroen goed in zijn spel zit, lijkt het of Mathias geblokkeerd is. De technieken komen er niet lekker uit bij Mathias en doordat deze zeer ervaren vechter moeite met zichzelf lijkt te hebben, groeit Jeroen in de wedstrijd. Jeroen, die pas zijn derde full contact karatewedstrijd in zijn carrière draait, vecht lekker met Mathias mee en zorgt ervoor dat hij druk op Mathias houd. Na 2x2 minuten volgt een verlenging van 2 minuten. Ook na deze verlenging geven de scheidsrechters hikiwake aan. Waarna er naar het gewicht gekeken wordt. Beide vechters blijken 93 kilogram te zijn. Hierna volgt nog 1 ronde van 2 minuten, waarin een beslissing genomen dient te worden door de scheidsrechters. Mathias komt deze ronde goed door met een rechter lowkick, maar Jeroen weet niet van opgeven. Dan volgt een onreglementaire stoot van Jeroen naar het hoofd van Mathias. Deze stoot wordt bestraft met een officiële waarschuwing, die uiteindelijk de doorslag in de wedstrijd zal geven. Winnaar op punten, Mathias Kelderman. Tevens veel respect voor de wijze waarop Jeroen Zuidijk gevochten heeft.

24. Edwin van Zetten
- Nelson Ferreira
Shinkyokushin Zutphen Dojo Kyôchô
In de finalepartij van de avond staan de lichtgewichten Edwin van Zetten en Nelson Ferreira tegenover elkaar. Vanaf het begin af aan is duidelijk dat deze partij niet over de volle rondes zal worden uitgevochten. Nelson komt sterk door met hoge trappen en Edwin zet met name met zijn stoten druk op Nelson. Een gesprongen achterwaartse draaitrap schiet rakelings langs het hoofd van Edwin. Edwin laat zich er niet door van de wijs brengen en houdt de druk op Nelson hoog met stootseries. Na een snelle stotenwisseling van Edwin gaat Nelson neer. Nelson is tijdig herstelt, maar heeft een waza-ari (half punt) tegen. Edwin forceert uiteindelijk de wedstrijd door druk op Nelson te blijven zetten en na nogmaals een aantal goed geplaatste stoten gaat Nelson voor de tweede keer neer en is het einde wedstrijd. winnaar op ippon, Edwin van Zetten.

   Meer foto's