1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

2009 - Pencak Silat Training

Pencak Silat Training bij Dojo Katsu

Door : GURU RAOUL DE THOMIS

Leden van dojo Katsu waren er al klaar voor maar nog niemand van hen wist nog wat hem of haar te wachten stond.
Wie is Raoul de Thomis en wat is Pencak Silat wist bijna niemand, ja Ronie want hij heeft vroeger zelf nog een tijd bij  dojo Harimau in Groningen onder leiding van Raoul getraind. Shihan Lammert is begonnen bij Za-Zen en heeft daar 32 jaar geleden Raoul al ontmoet en in de jaren daarna ook wel samen aan wedstrijden deelgenomen. Roaul trainde bij Za-Zen onder leiding van zijn vader, de heer Henri de Thomis. Raoul heeft ook tot z’n eerste Dan bij Shihan Wim Bregonje getraind en heeft nog in het Nederlands team gevochten met Reeberg, Roethof, Snel. Al vanaf die jaren stond Raoul al bekent als een taaie vechter.
De doelstelling van Raoul de Thomis is het Pencak Silat Bongkot waarvan zijn vader de grondlegger is voort te zetten.

Pencak Silat is een sierlijke stijl en heeft best wel veel gemeen met Karate. Tijdens het vechten zie je veel van dezelfde technieken terugkomen.
Deelnemers aan de training bestond uit senioren, wedstrijdvechters en jeugdleden.
De zeer gevarieerde training van zaterdag was zowel gericht op het vechten als conditie en een klein beetje verdieping in het Pencak Silat. Maar ook mentaal en het incasseringsvermogen werden bij alle deelnemers getest. De training begon relaxt maar ging al gauw over op een hoger tempo. Met veel charme en humor waar Raoul (56) om bekent staat werd de training voortgezet. Samen met zijn assistent Johann Davids wist Raoul met een super opbouwende training van 2,5 uur ons te vermaken. Het was zeer de moeite waard en zeker voor herhaling vatbaar.
 
                                          
Pencak Silat of "vechten met toepassing van zelfverdedigingstechnieken" is een oosterse verdedigingskunst die haar oorsprong vindt in de cultuur van de Maleisische volkeren. Vooral in Indonesië en Maleisië geniet deze sport een enorme bekendheid. Hier zijn dan ook tientallen vaak streekgebonden aliran's (stijlen) en duizenden scholen en clubs opgericht. De verschillende aliran's zijn vaak ontstaan door het observeren van wilde dieren in gevecht met hun vijanden. "Harimau" (tijger) en "Monyet" (aap) zijn namen van stijlen die dit tegenwoordig nog illustreren.
              
In het Pencak Silat maakt men zowel gebruik van verdedigings- als van aanvalstechnieken. De verdediging bestaat uit afweringen, ontwijkingen, blokkeertechnieken, overnametechnieken die gebruik maken van de kracht van de tegenstander, slotgrepen, bevrijdingen, ... om er maar een paar te noemen. Voor de aanvalstechnieken wordt gebruik gemaakt van handen, armen, benen en voeten om de tegenstander te kunnen treffen. De technieken die hiervoor aangewend worden zijn stoten en slagen, elleboogstoten, knie- en beentechnieken, beenvegen en -haken, enz.
Het is vooral deze grote variëteit aan bewegingen en technieken, gecombineerd met de fysieke ontwikkeling, die het Pencak Silat tot een homogene sport maakt.
Pencak Silat is de nationale zelfverdedigingskunst van Indonesië. Bongkot betekent: de basis, het begin van alles. De grondlegger van deze fysieke gevechtsgerichte stijl is wijlen heer Henri de Thomis (de vader van Raoul).

Zie ook www.bongkot.nl